Recipe4Me

Naam project: Recipe4Me
In opdracht van: Avans Hogeschool en Philips
Doel: Hoe kunnen we mensen motiveren om gezonde recepten te selecteren?
Met wie: Individueel project
Keywoords: concept ontwikkeling, prototyping, usability, user experience

portfolio-blok-recipe4me

Opdracht

Dat een gezonde levensstijl voordelen oplevert, is voor veel consumenten wel bekend. Een groot deel van deze groep heeft ook wel de intentie om gezonder te gaan leven. Maar de intentie om het gedrag te veranderen ten opzichte van gezond eten wil nog niet direct leiden tot actie. Op deze manier ontstaat er een gat tussen de intentie en het gedrag ten opzichte van gezond eten, Recipe4Me vult dit gat op.

Recipe4Me, een project vanuit Food4me in samenwerking met Philips, is een systeem dat gepersonaliseerde recepten geeft die passen bij het dieet welke gevolgd moet worden. Het idee achter de recepten op maat is om het voor de consument gemakkelijker te maken. De recepten die getoond worden voldoen altijd aan het dieet advies. De consument hoeft op deze manier niet meer na te denken of er bijvoorbeeld wel voldoende vitamine C en weinig calorieën inzitten.

Het huidige systeem van Recipe4Me bestaat uit een website waarop de recepten worden aangeboden. Hoe de website eruit ziet heeft impact op de gebruiker of het zijn gedrag gaat veranderen en de recepten gaat gebruiken. De opdracht luidt dan ook om de elementen voor de website zo te ontwerpen dat de gebruiker gemotiveerd wordt en blijft om het dieet advies voor een lange tijd te volgen.

Doelgroep

Alleenstaande of samenwonende waarbij, door middel van een onderzoek, is aangetoond dat ze in de toekomst ziek kunnen worden wanneer ze hun huidige eetpatroon blijven aanhouden. In de toekomst bestaat de kans dat ze ziek worden, maar nu hebben ze nog nergens last van. De doelgroep ziet de ernst van de situatie nog niet in.

Concept

Mensen denken vaak niet vooruit, ze willen gewoon lekker eten. Een dieet is ook vaak persoonsgebonden waardoor andere gezinsleden niet mee kunnen eten. De motivatie om het eetpatroon te veranderen is er wel, maar het aanhouden van het dieet ontbreekt. Het nieuwe product moet gaan zorgen voor een blijvende verandering in het eetpatroon. Met andere woorden, de drempel om de recepten uit te zoeken en te blijven volgen moet verlaagd worden.

Om deze drempel te verlagen heb ik een tastbaar product ontwikkeld dat neergezet kan worden in de keuken. Het product dient als een Personal Coach die je op een positieve manier aan je dieet herinnert. De Personal Coach helpt je ook bij het uitzoeken van recepten en zend een boodschappenlijst naar je smartphone zodat je in de supermarkt de juiste ingrediënten voor je recept kunt aanschaffen.

De Personal Coach houdt precies bij wat voor soort recepten je kiest en zal daarop anticiperen. Als je bijvoorbeeld al twee keer pasta hebt gegeten dan worden recepten met pasta gefilterd uit het overzicht. Dit zorgt ervoor dat de client gevarieerd blijft eten.

Design document bekijken >>